Connect with us

GÜNDEM

Türkiye’de Kadın Girişimciliğin Tarihçesi NERO TEKNİK Özgür Akın

Avatar

Published

on

Bu yazı dizimizde Biz Kimiz Sorusuna vereceğimiz Sual ile sözlerimize başlamak istiyoruz.

Nero Teknik 2018 yılında İzmir’de kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren firmamız yer aldığı tüm sektörlerde sunduğu hizmet yada ürünlerle fark yaratmayı hedeflemiştir.

Stratejik danışmanlık ve ileri teknoloji sayesinde, kurumları dönüştüren deneyimler sağlıyoruz. Bir iş ortağı olarak dönüşümünüze, büyümenize ve daha başarılı olmanıza yardımcı oluyoruz.

Dijital dönüşüm süreçlerinde kurumsal kaynak planlama yazılımları, siber güvenlik çözümleri, yüksek teknoloji ürünleri ile kuruluşların ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılamaktayız.

Kurulmuş ve uygulanmakta olan kalite yönetim sisteminin sürekli iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için müşteri şartlarını, bilgi sistemleri ile ilgili mevzuat şartlarını, tüm çalışanlarla paylaşarak, kalite politikasını dokümante etmek ve kuruluş içerisinde iletmek, kalite hedeflerinin oluşturulmasını sağlayarak, yönetimin gözden geçirmesi ile ilgili toplantıları periyodik olarak gerçekleştirmek ve hizmet kalitesinin sürekliliği ve müşteri memnuniyeti amacıyla, gerekli kaynakları sağlamak adına iyi ki de buradayız ..

Türkiye’de Kadın Girişimciliğin Tarihçesi hakkında bilgileri şöyle bir derlemek adına bu yazı dizimizde sizlerle paylaşmak istedik.

1970’lerdeki ekonomik krizle beraber birçok ülkede, kadınların ekonomik süreçlere ve dolayısıyla istihdama daha fazla katılmalarına yönelik talepler, kadın girişimciliğinin önünü açmıştır. Kadınların çalışma hayatına büyük oranda katılması ve aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunması, kalkınmanın anahtar gelişmelerinden biri olarak kabul görmüştür. Kadın girişimciliği aynı zamanda kadın işsizliğini önleme ve yoksulluğu azaltma stratejilerinden biri haline gelmiştir. 1990’larda kamu ve sivil toplum kuruluşlarının kadın girişimciliğe yönelik faaliyet alanları çeşitlenmiş ve kadın girişimciliğini konu alan araştırmaların sayısı artmıştır. 2000’li yıllarda ise, kadın girişimciliği olgusu yoksullukla mücadele kapsamında ele alınmış, mikro kredi uygulamaları artmıştır. Kadın girişimcilerin karşılaştığı kültürel dirençler, önyargılar, ayrımcılıklar ve ekonomik kaynaklara erişimde engellemeler gibi kadın istihdamının önündeki yapısal sorunlar ise, çoğu kez görmezden gelindiği için, kadın girişimciliğini desteklemeye yönelik politika, program ve uygulamalarının başarı düzeyi sınırlı kalmıştır. Bu çalışmada Türkiye’de kadın girişimciliğinin serüveni ele alınmakta ve toplumsal cinsiyet bağlamı literatür ışığında değerlendirilmektedir.

Bu çalışma, girişimciliğin hız kazandığı günümüz dünyasında, Türkiye perspektifinden, kadınların girişimcilik faaliyetlerinde karşılaştıkları engelleri ve yaratacakları fırsatları kuramsal bir çerçevede ele almayı amaçlamaktayız.

Kadınlar girişim geçmişi açısından değerlendirildiğinde, kadın girişimcilerin kurdukları şirkete odaklanıp çoğu zaman başka bir işte çalışmadıkları, şirketin kuruluş aşamasında en çok aileden borç aldıkları, yakın geçmişte en fazla Türkiye’deki özel şirketler ile iş birliği yaptıkları görülüyor. Kadınların henüz şirket kurup, geliştirip, satma oranı oldukça düşük seviyede. Satış sebepleri ise iyi bir fırsat görüp değerlendirmekten ziyade anlaşmazlıklar ve maddi sorunlar olarak göze çarpıyor.

Günümüzde, kadınların iş dünyasında etkin rol oynaması ve ekonomiye katkıda bulunması giderek artmaktadır. Kadın girişimciler ve kadın kooperatifleri, sadece bireysel başarılar elde etmekle kalmayıp aynı zamanda toplum ve ekonomi için de önemli birer itici güç haline gelmiştir. Bu yazıda, kadın girişimciliğinin ve kadın kooperatiflerinin ekonomiye sağladığı önemli katkıları inceleyeceğiz

İstihdam Olanaklarının Artışı:

Çeşitlilik ve Yaratıcılık:

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğine Karşı Mücadele:

Kadının girişimci olarak çalışma yaşamına katılmasının, kadın açısından getirdiği zorluklar ve engellerin de bu süreçte dikkate alınarak değerlendirilmesi daha gerçekçi olacaktır. Çünkü kadın, gerek kadın olmanın, gerekse iş ve toplumsal yaşamın “erkek egemen kurgulanmış düzeni”nde oldukça güç şartlar içerisinde girişimcilik faaliyetini sürdürme çabası içerisindedir. Fakat kadının çalışma yaşamında varlığını kısıtlayan bu düşünce ve uygulamaların, kadını ekonomik hayatta pasifleştirme anlayışına ittiğini söylemek çok da doğru olmayacaktır. Çünkü son yıllarda, kadınların iş yaşamında, karşı cinse göre, daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir. Bunun nedeni ise; önceden erkeklere özgü olduğuna inanılan işlerde başarılı olmaları, erkeklerle aralarındaki girişimcilik konusundaki bilgi ve deneyim farkının giderek azalması, çok daha iyi örgütlenir hale gelmeleri ve doğaları gereği olaylara karşı daha duyarlı, daha sakin, daha yoğun insan ilişkilerine sahip olmalarıdır

Bu bağlamda, kadın girişimciliği, ekonomik ve toplumsal hayatta önemli yarar ve fırsatlar yaratarak, kendi ülke ekonomilerini geliştirmede ve iş yaratımında önemli katkılar sağlamaktadırlar. Yani kadınların, potansiyel girişimcilik faaliyetleri ile ekonomik ve toplumsal yaşamın “erkek egemen” cinsiyetler arası adaletsizliğini “insani” boyuta dönüştürerek, çalışma yaşamını daha etkin hale getirdiğini söylemek olasıdır..

Kadın girişimcilerin başarılı olmalarında önceden sahip oldukları iş deneyimleri de önemli biri faktördür. Bu nedenle kadınların ücretli istihdamının ve bir meslek sahibi olmalarının önemi büyüktür. Türkiye’nin üzerinde önemle durması gereken husus kadınların işgücüne katılım oranının ve ücretli istihdamının artırılmasıdır. Bu bağlamda ulusal düzeyde uzun vadeli kadın istihdam politikası oluşturmalı ve kadın girişimciliği bu politikanın tek değil ama önemli bir unsuru olarak değerlendirilmelidir.

NERO TEKNİK

Özgür AKIN

REKLAMLAR
Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNDEM

Türkiye’deki Kadın Girişimciliği

Avatar

Published

on

Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü yarışması “Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket” ve “Girişimci Kadın Gücü” olmak üzere iki ayrı ana başlıktan oluşmaktadır. 

İnsanlar neden beni, yani Ebru Çınarsoy u tercih etmeli yada Girişimci olarak kabul etmeli biliyor musunuz? Kısaca hikayemi özetlemem bile yetecek aslında

Hiç bir eğitimimi planlayarak almadım. Olaylar yaşanırken sanki Yaratıcım beni eğitimlerle eğitmiş ve diğer insanların hizmetine sunmuştu.

Şimdi bakıyorum da lise yıllarında tanıştığım arkadaşlarım kimi tasarımcı olmuş, bir diğeri ise hemşire. ” Ben yapamam” diyenlerin de bir çoğu en iyi yerlerde.

Çocukluktan beri hayalini kurduğum Güzel Sanatlar Fakültesini okumak kısmet olmadı.

Bende hayallerimi gerçekleştirmek için çocuklarımı büyüttükten sonra ilk olarak Medya Sektörüne Merhaba diyerek  “Food Styling” eğitimi  aldım.

Sonrasında sayısız İş İnsanı ve Yapımcıdan gazetecilik ve Medya  eğitimleri aldı

Günümüzde birkaç eğitim alan herkesin ben Girişimci Kadın oldum  diyerek kendini hizmet verir ve fayda sağlar olarak göstermesi açıkçası beni daha da girişimci olmaya , daha çok sosyal medya platformlarında yer  almaya ve pek çok fikirlerimi  geliştirerek sektörde hak ettiğim yerimi alabileceğim konusunda yüreklendirdi.

Gerek geçmiş de aldığım Medya alanında deneyimlerim gerek ise halen süregelen eğitim süreçlerim ile tam donanımlı olabilme yolunda aldığım yol, beni her geçen gün çok daha mutlu ediyor ve aldığım geri bildirimler beni bu konuda yüreklendiriyor.

Ben Girişimcilik noktasında işte budur diyebileceğim bir platformda yer almam için yeterli mi onu da bilemiyorum.

Benim başarımın tek bir anahtar kelimesi var: ‘Çalışmak’.

Hatta şöyle söylemeliyim ki azimle çalışmak. Ben hayatım boyunca hep çok çalışkan ve girişimci olmak adına çok çabalar sarf ettim.

Ailem de süregelen her türlü zorluklarla  Başarının bana gelmesi için çok çalıştığımı rahatlıkla ifade edebilirim.

Ülkemizdeki Girişimcilik  trendlerini yakalamak, bir şeyler öğrenmeden vazgeçmemek, ne yaparsan en iyisini yapmaya çalışma gayreti ve yaptığım her işe sevgimi katmam benim girişimimin başarılı olmasının en büyük nedeni bence..

Galiba Zoru Başarmak Bu Olsa Gerek..

İnsanların hayalinde kurduğu yaşattığı insan manzaraları vardır ya.

Toplumda sürdürülebilir iş potansiyeli, Moderatörlüğünü yaptığım bir çok yapım ve sunumu tekrar tekrar yaşatmak için ne gerekiyorsa yaparım ve bu da beni farklı kılan unsur.

Benim gibi hayalleri olan kızlarımız başta olmak üzere Kadın Girişimcilerin  hayallerini gerçekleştirmelerine yardım etmek istiyorum ve hedefim de bu.

Dünden Bugüne Yarından Geleceğe Sizlere hizmet etmek isteyen Ebru Çınarsoy olarak burada olmanın gururunu yaşıyorum.

Ebru Çınarsoy

DAHA FAZLA HABER

DÜNYA

Dünya Odalar Federasyonu’nun Avrupa ve Asya Zirvesi İstanbul’da yapılacak

Avatar

Published

on


Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi, 14-16 Ekim’de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecek. WCF Genel Konsey toplantısı ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu toplantısının da gerçekleştirileceği zirveye 40’ın üzerinde ülkeden 700’e yakın iş insanının katılması bekleniyor. Zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in iş dünyası liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

DAHA FAZLA HABER

GÜNDEM

ATO ÜYELERİNE MİKRO İHRACAT BİLGİLENDİRMESİ

Avatar

Published

on

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, pandemi ile birlikte e-ticaretin tüm dünyada hızlı bir gelişme sürecine girdiğini belirterek, Türkiye’de de e-ticaret ve e-ihracat yapan firma sayısının arttığına dikkati çekti. Bu gelişmenin e-ihracat gelirlerine yansıdığını belirten Baran, “Bir sektör sanki yeniden doğdu. 2023 yılında ülkemizde e-ihracat geliri 5 milyar doların üzerinde gerçekleşti” dedi.

Ankara Ticaret Odası, üyelerinin ihracatını geliştirmeye ve Başkent’in ihracat ve e-ihracat gelirlerini artırmaya yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Ankara Ticaret Odası’nın, ATO İDEA koordinatörlüğünde, Türkiye’nin önde gelen e-ticaret ve e-ihracat platformlarından Trendyol iş birliğiyle gerçekleştirdiği, “Trendyol Mikro İhracat Bilgilendirme Toplantısı” ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantının açılış konuşmalarını Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ile Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Bülent Tuncer, Trendyol Satış ve İş Geliştirme Müdürü Özkan Çokaygil ve ATO İDEA Genel Müdürü Gaye Yardımcı yaptı.

DAHA FAZLA HABER

Genç gazeteciler | TÜRKİYE

HER ŞEY GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN

TAKVİM

Eylül 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

HABER BURADA

GÜNDEM7 dakika ago

Türkiye’deki Kadın Girişimciliği

Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü yarışması “Kadın İstihdamını En Çok Artıran Şirket” ve “Girişimci Kadın Gücü” olmak üzere iki ayrı ana...

DÜNYA11 saat ago

Dünya Odalar Federasyonu’nun Avrupa ve Asya Zirvesi İstanbul’da yapılacak

Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi, 14-16 Ekim’de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecek....

GÜNDEM14 saat ago

ATO ÜYELERİNE MİKRO İHRACAT BİLGİLENDİRMESİ

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, pandemi ile birlikte e-ticaretin tüm dünyada hızlı bir gelişme sürecine girdiğini belirterek, Türkiye’de...

GÜNDEM6 gün ago

13. SİGORTA HAFTASI ETKİNLİKLERİ 30 Eylül-5 Ekim 2024

29.02.2024 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı...

GÜNDEM1 hafta ago

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu Piri Reis Üniversitesi 2024-2025 akademik yılı açılışına katıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Piri Reis Üniversitesi’nin akademik yılı açılışına katıldı. Hisarcıklıoğlu sosyal medya...

DÜNDEN BUGÜNE YARINDAN GELECEĞE1 hafta ago

Dünden Bugüne Yarından Geleceğe Sadık Kutanoğlu

07 Ağustos 2020 tarihli Türk İş dünyası Haber gazetemizde İyi ki varsın isimli yazı dizimizin konuğu olan; Mütevazi bir ailenin...

GÜNDEM1 hafta ago

TOBB KGK Kıbrıs Türk TO Kadın Girişimciler Konseyi ile tanışma toplantısı gerçekleştirildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, Başkan Yardımcıları Fatma Aydoğdu, Hatice Güner Kal, TOBB...

GÜNDEM1 hafta ago

Türkiye Innovation Week 2024 10-11-12 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde Gerçekleşecek

İnovasyon ekosistemini geliştirmek, büyütmek ve inovasyonun sürdürülebilirliğini güvence altına almak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi ev sahipliğinde 11. kez düzenlenen “Türkiye...

GÜNDEM2 hafta ago

ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN 15. ULUSAL MOBİLYA TASARIM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ’NE KATILDI

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, üretim gerçekleştirilen tüm alanlarda, ar-ge ve teknoloji ile güçlendirilmiş tasarımlar yapabilen tasarımcıların...

GÜNDEM2 hafta ago

İş dünyası TOBB’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan ile buluştu

İş Dünyası İstişare Toplantısı”, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik...

REKLAMLAR

Genç gazeteciler | TÜRKİYE

Haber Burada

seers cmp badge