Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı ve en uzun süre Başbakanlık yapan siyasetçilerinden biri olan Süleyman Demirel,17 Haziran vefat etti. Vefatı ardından, bu önemli ismin siyasal misyonunu değerlendirmek ve hayat hikayesini hatırlamakta fayda var.
1 Kasım 1924 tarihinde Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy gibi küçük ve kırsal bir yerde doğan Süleyman Demirel’in babası Hacı Yahya Demirel, Kurtuluş Savaşı gazisi olan ve çevresinde büyük saygı gören bir kişidir. Baba Demirel, uzun süre köyün muhtarlığını da yapmıştır. Demirel’in siyasete ve yönetmeye olan merakının küçük yaşta babasınınyönettiği köy toplantılarına katılmasından ileri geldiği söylenebilir. Demirel’in annesi ise,oldukça dindar ve çalışkan bir Anadolu kadındı.
İlköğrenimini İslamköy’de, ortaokulu Isparta’da ve liseyi Afyon’da Afyon Lisesi’nde bitiren Demirel, girdiği sınavları kazanarak İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümüne girmiştir. İTÜ’de derslerinde inanılmaz bir başarı gösteren Demirel, ileride siyasette çok işine yarayacak muhafazakar kesimle (çeşitli cemaat ve tarikatlar) olan bağlarını da ilk olarak İTÜ’de kurmuştur. Hatta bu dönemde Necmettin Erbakan da kendisi gibi bir İTÜ öğrencisidir. Mezun olduğu yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde göreve başlayan Demirel, aynı yıl yetenekli bulunduğu için kendisini geliştirmesi ve barajlar, sulama ve elektrifikasyon konularında ihtisas yapması için Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderilmiştir. Amerika’dan dönüşünde Barajlar Dairesi Başkanı olarak yeni görevine başlayan Demirel, 1954-1955 yılları arasında bir seneyi yine Amerika’da geçirmiş ve yurda dönüşünde henüz 31 yaşında Devlet Su İşleri Genel Müdürü olmuştur.
Süleyman Demirel’in, yarım asra yakın süren siyasi yaşamı 1962’de, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) üyeliğiyle başladı. Demirel, 28 Kasım 1964’te bu partiye Genel Başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965’te görev yapan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı görevini üstlendi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 10 Ekim 1965 genel seçimlerinde Isparta Milletvekili olarak giren Demirel, seçimlerde Adalet Partisinin tek başına iktidar olması üzerine, Türkiye’nin 12. Başbakanı oldu.
Süleyman Demirel, 4 yıl süren bu hükümetten sonra 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979’da 5 kez daha hükümet kurdu.
Süleyman Demirel, 12 Eylül 1980’deki askeri müdahale üzerine görevden uzaklaştırıldı ve 7 yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987’de yapılan halk oylamasıyla siyasi yasaklar kaldırılınca Demirel, 24 Eylül 1987’de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığına seçildi.
29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak yeniden TBMM’ye giren Demirel, 20 Ekim 1991’deki seçimler sonrasında Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Partinin (SHP) oluşturduğu 49. Hükümet’te Başbakan olarak görev aldı.
TBMM tarafından 16 Mayıs 1993’te 9. Cumhurbaşkanı seçilen Demirel, 16 Mayıs 2000’de görev süresini tamamladı. Kendi deyimiyle 6 kez hükümetten giderken, 7 kez de hükümet kurmayı başaran Demirel, 30 yaşında genel müdür, 40 yaşında parti genel başkanı ve bir yıl sonra da başbakan oldu
Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümü üzerine 16 Mayıs 1993 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Demirel’in Cumhurbaşkanlığı süresinde gösterdiği performans, özellikle de 28 Şubat sürecinde demokratik rejimin çökmemesi adına yaptıkları, genel olarak olumlu tepkiler almıştır. Bu görevi 16 Mayıs 2000 tarihine kadarsürdüren Demirel, 1970’lerdeki amansız rakibi Bülent Ecevit’in tüm çabalarına karşın (5+5formülü), 2000 yılında görev süresi dolduğu için Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmıştır.
Türk siyasetinde “baba” olarak anılan, renkli kişiliğiyle tanınan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatının üzerinden 9 yıl geçti.
Ankara’da 17 Haziran 2015’te, 91 yaşında hayata gözlerini yuman Demirel’in, siyasi hayatı boyunca okuduğu kitaplar, fotoğrafları ve kullandığı eşyalar, doğduğu İslamköy’de açılan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde sergileniyor.
Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile bağlarımız o kadar derin ve bir o kadar güçlü idi. HASVAK ın her bir yerinde anılarımız var. Aramızdan ayrılışının seneyi devriyesinde Allahdan rahmet diliyorum.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında açık kalacak 36. Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı’nı (UNICERA İstanbul 2024) ziyaret etti.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) işbirliğiyle, ‘Geleceğe Yön Veren Kadınlar’ programı düzenlendi.
Samsun TSO binasında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün açılış konuşmasını yaptığı ‘Geleceğe Yön Veren Kadınlar’ adlı programda tasarımcı Dilek Hanif, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Aydoğdu, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ve Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Dedeman’da iş hayatında kadının önemi ve kendi başarı hikayelerinden bahsetti.
Geçmiş Tarihi boyunca göç yollarının üzerinde bulunduğu için geçmişte bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarih, kültür ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin kesişim noktasındaki şehir olarak tanımladığımız ,tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve asırlar boyu doğu ile batıyı birbirine bağlayan bir geçiş noktası olması özelliği yanı sıra eğitim,kültür ve sanayi şehrimiz SAKARYA
“İyi ki Varsın” yazı dizimizde başarıdan başarıya koşan, her başarısı ödüllerle taçlandırılan bir iş insanı Cem Yayla ’ya yer verdik. Yukarıda bahse konu ettiğim Anadolu’nun en köklü yerleşim merkezi Sakarya’da dünyaya gelen , temel eğitimini memleketinde tamamlayan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde lisans eğitimini tamamlamış yurt içinde ve yurtdışında birçok başarılı projeye imza atmıştır.
Cem Yayla, 1978 yılında Sakarya’nın Arifi’ye ilçesinde doğmuştur. Evli ve üç çocuk babasıdır. İlköğrenimini Arif Bey İlköğretim Okulu’nda, ortaöğrenimini Atatürk Ortaokulu’nda tamamlamış, liseyi Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesi’nin torna tesviye bölümünde bitirmiştir. Askerlik görevini Van Çatak Jandarma Komando Bölüğünde tamamladı .Sakarya Üniversitesi Karasu Meslek Yüksekokulu Makine Bölümü’nden ön lisans diplomasını aldıktan sonra, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır.
Cem Yayla ; yaratıcılık yönünü, daha eylemsel ve anında düşünme yeteneği ile birleştirerek Siyaset Bilimine girmiştir. Kariyer yolculuğunda 2005 yılında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü’nde görev almış ve 2023 yılı Şubat ayında emekli olmuştur.
İş yaşamında, DY Tekstil İş Elbiseleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmakta .. Sektöründe başarılı işlere imza atmak bir yana, uzun yıllardır sektördeki tecrübeleri ile güvenilir iş kıyafetlerini üretiyorlar. Sakarya İli başta olmak üzere, çevre iller ve Anadolu’nun dört bir yanına “İş kıyafetleri,İş Ayakkabıları, ve Sağlık Sektör Kıyafetleri üretimi yanında Evcil hayvan kıyafetlerinin üretimini gerçekleştiriyorlar.
“Kurumsal olan firmamızda; yönetim, proje ve planlama yeterliliği gelişmiş profesyonel ekiplerin oluşturduğu bir yapıya sahibiz. Piyasa araştırmaları yapan, pazar ihtiyaçlarına göre mamul ve hizmet projeleri üreterek gerekli finans kaynaklarını sağlayan bir iş geliştirme ekibimiz var,” diyor. Bu özverili çalışma ve gayretlerini, önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri yatırım ve istihdam odaklı yurt içi ve yurtdışı bir takım projelerinde endüstri ve sanayi alanındaki hamlelerinin sinyallerini vermektedir.
“Türk, Anadolu’da bin yıldır hükümran olan ve İslamiyet ile bir araya, aynı hedefe yönelen büyük bir milletin adıdır. Fatih, Selahaddin Eyyubi, Sokullu, Mimar Sinan, Mevlâna, Mehmet Akif bu coğrafyaya İslamiyet’i nakşetmiş Türk ulularıdır. Milletimizle, bin yıldır İslamiyet’in şerefiyle şereflendiği, İslam sancağını zirvelere diktikleri için iftihar ediyoruz. Bu tarihin ve kader birliğinin bu topraklardan yükselecek yeni bir hamleye sağlam bir başlangıç teşkil ettiğine inanıyoruz.” Diyerek savunduğu ve 29 Ocak 1993 tarihinde Büyük Birlik Partisi’nin kurulmasıyla siyasi bir programa kavuşmuş olan Partinin Sakarya Büyük Birlik Partisi İl Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir.
Her daim yaşam felsefesinde Büyük Birlik Partisi Kurucusu Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun “Türk ata bindiğinde Alparslan’dır, Yavuz’dur… Attan indiğinde ise Mevlana’dır, Yunustur…” sözü adeta kendi yaşam tarzına ışık oluyor….rehber oluyor ..
Ülkemizde ve dünyada barışın, birliğin, mutluluğun mümkün olduğu her kesimde, 21 yüzyıl vizyonunun ana temasının Barış ve Huzur olduğu dünyamızda ,istihdama yönelik uluslararası ilişkileri yöneten siyaseti, barış, birlik ve mutluluk için geliştirdiğim çözümlerimi uygulamaya geçirmekti. Meraklı bir keşifçi olarak bu hususta çalışmalarımı halen devam ettirmekteyim” diyen Cem Yayla’nın
Yaklaşık 20 yıldır iş dünyası başta olmak üzere , insan kaynakları, sosyal iletişim ve kişisel gelişim alanlarında konusu insan olan eğitimler, organizasyonlar, seminerler, toplantı ve sempozyumlar gibi sayısal sosyal aktiveler düzenleyerek ve STK organizasyonlarına katılarak sosyal yaşamda adından söz ettirmiştir. İş hayatındaki ve sosyal yaşamdaki tüm bu koşuşturmanın yanı sıra, milli boks hakemliği ve 2. kademe boks antrenörlüğü alanlarında aktiviteleri vardır. Sakarya Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kurucu üyeleri arasında da yer almasının sonrasında 2002-2004 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri Jandarma Genel Komutanlığı’nda jandarma uzman çavuş olarak görev yapmış ve Jandarma Özel Arama Kurtarma (JÖAK) biriminde çalışmıştır..
Genel olarak baktığımızda, tüm çalışanları ve geniş vizyonu ile benimsenmiş kişiliği ile başta Siyaset sonrasında ,tekstil alanındaki sayısız değerleri, kuralları standartların uygulanması konusunda engin deneyimi ve farkındalığı olan bir yönetici olan Cem Yayla ‘ya
Ülkesine olan sevgisi, farkındalık yaratan girişimci ruhu ve kurumsal yönetim anlayışı, yardımsever kişiliği, Yönetim – Strateji belirleme alanında yaratıcılık özelliği, bilge kişiliği ile toplumun sevgisini ve takdirini almış vasıfları üzerinde bulundurması, gelecekte de hem yurtiçi hem de yurtdışında kaynağı insan olan, faydalı çoğu kapsamlı projeleri yaşama kazandıracağını biliyor ve kendilerine,
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.